PROMOSI APE HARI NI.

Monday, February 27, 2012

PETUA SUPAYA ANAK MENJADI BIJAKAssalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pengujung yang sudi bertandang di sini ..mohon maaf coz dah lama ZZ tidak meniti jari di blog ni ..jadi hari ni ZZ ingin berkongsi ilmu atau petua seperti berikut:..

Petua Supaya Anak Menjadi BIJAK

1. Setiap malam apabila anak tidur hendaklah kita wiridkan Ya Latif ke umbun-umbun kepalanya sebanyak yang mungkin atau memadai 100 kali.

2. Membaca surah Al Fatehah 1 kali, Alam Nasyrah 1 kali

3. Bercakap-cakaplah dengan anak ketika dia sedang tidur dengan menyeru kepada nama penuhnya berbinkan atau berbintikan kepada kita sebagai ibu kandung mereka. Percakapan itu hendaklah berupa nasihat, pujian dan berceritalah tentang perasaan kasih sayang kerana sesungguhnya percakapan kita kepada anak yang sedang tidur itu sangatlah bekesan kepada jiwa dan rohnya.

4. Apabila kita sedang berbual-bual dengan anak sewaktu dia sedang tidur kita akan lihat matanya bergerak-gerak, walaupun dia sedang tidur.

5. Ayah dan ibu hendaklah selalu menyapu air lebihan wuduk yang ada pada kita, misalnya air yang masih basah di tangan ke muka dan umbun-umbun anak.

Surah Taha ayat 1 - 7 dikatakan boleh mengubat kedegilan, baca n hembuskan ketelinganya.....

0 comments:

Post a Comment

ShareThis

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails